TREBALL DE RECERCA DE BATXILLERAT (TRB): orientacions per a la seva direcció i avaluació (Octubre 3/23)

background image

TREBALL DE RECERCA DE BATXILLERAT (TRB): orientacions per a la seva direcció i avaluació (Octubre 3/23)

Data d'Inici

03/10/2025

Data de Finalització

23/10/2025

Durada

30 Hores

Fi de la inscripció

01/10/2025

Preu

90€

Preu Persones Afiliades

62€

Adreçat

Aquesta formació és dirigeix especialment aquells que imparteixen classes en l'etapa de batxillerat i estan interessats a tutoritzar i avaluar el Treball de Recerca de Batxillerat (TRB). El curs està dissenyat per ajudar-los a adquirir les eines, coneixements i estratègies necessàries per guiar els alumnes en tot el procés de recerca, des de la tria del tema fins a la presentació i avaluació final del treball. Però el curs també pot ser útil per a aquells docents que volen millorar les seves habilitats metodològiques, de tutoria i avaluació, així com animar-se a tutoritzar o avaluar un TRB en un futur.

Continguts

Aquest curs està dissenyat per dotar els professors de secundària de les eines i coneixements necessaris per a la tutorització i avaluació del Treball de Recerca de Batxillerat (TRB), una nova implementació que ha generat certes dificultats entre el professorat. Tot i valorar positivament la introducció d’aquesta modalitat, es reconeix que s’ha fet sense una preparació prèvia adequada dels docents.
El curs es basa en l’experiència pràctica del docent en projectes d’investigació a institucions internacionals de Salut Mental i en l’escriptura de tesis universitàries en diversos països. Ofereix una visió pràctica i metodològica per a la realització de treballs d’investigació en àrees tant científiques, socials com humanístiques. Es revisaran els requisits establerts per la Conselleria d’Educació, es tendrà en compte el model de Treball de Recerca que s’aplica a Catalunya des de fa anys i es realitzaran casos pràctics d’avaluació de TRB.
El curs pretén ser una eina útil per als professors, oferint-los una formació específica que els permeti afrontar amb seguretat i eficàcia les noves demandes del currículum de batxillerat. Però sobretot, assentar les bases perquè els alumnes s’animin a fer Treballs de Recerca, els quals fomenta habilitats essencials com la investigació, el treball autònom, l’anàlisi crítica, la planificació i la gestió del temps. Aquestes competències són indispensables tant per a la vida acadèmica com professional. Fomenta la connexió amb el món real, la creativitat i la innovació tant dels alumnes com dels professors.

OBJECTIUS:
1. Entendre el marc teòric i normatiu del TRB. Familiaritzar-se amb les bases legals i curriculars del TRB a les Illes Balears, incloent-hi els requisits establerts per la Conselleria d’Educació.
2. Dominar les fases del procés de recerca. Aprendre a guiar els alumnes en la tria i delimitació d’un tema d’investigació, assegurant que sigui viable, rellevant i adaptat al nivell de batxillerat. Ensenyar a formular hipòtesis, objectius i preguntes de recerca, i a dissenyar un guió o pla de treball estructurat (introducció, cos i conclusions).
3. Fomentar habilitats metodològiques i de recerca. Orientar en la planificació de la recerca, incloent-hi la selecció de metodologies adequades (documental, experimental, estadística, artística, etc.). Capacitar els professors per ensenyar tècniques de recerca documental, com la cerca d’informació en fonts fiables. Guiar en l’ús d’eines tecnològiques i recursos digitals per a la recerca i la presentació. Finalment, aprendre a citar i identificar/evitar el plagi. Dotar els professors de les eines i coneixements necessaris per ensenyar als alumnes a citar correctament les fonts d’informació utilitzades en els seus treballs de recerca.
4. Millorar la tutoria, el seguiment dels alumnes i l’avaluació del TRB. Desenvolupar estratègies per fer un seguiment efectiu del progrés dels alumnes. Aprendre a motivar els alumnes, gestionar les dificultats que puguin sorgir durant el procés de recerca i fomentar la reflexió crítica i l’autonomia en la seva investigació. Conèixer els criteris d’avaluació del TRB, tant per a la memòria escrita com per a l’exposició oral, i aprendre a aplicar-los de manera justa i objectiva.
5. Compartir experiències i bones pràctiques. Crear espais de diàleg i intercanvi entre professors per compartir experiències, recursos i estratègies efectives en la tutoria del TRB. Analitzar exemples de treballs de recerca (tant de Catalunya com de les Illes Balears).

CONTINGUTS:
1. Introducció al TRB. Objectius, finalitats i importància en el currículum de batxillerat. Revisió dels decrets i normatives de la Conselleria d’Educació de les Illes Balears relacionades amb el TRB. Conèixer les funcions d’un tutor del TRB.
2. Fases del procés de recerca
-Tria i delimitació del tema i l’estat de l’art (antecedents).
-Formulació d’hipòtesis, objectius i preguntes de recerca.
-Tria d'una metodologia de recerca.
-Elaboració del guió o pla de treball.
-Treballs interdisciplinaris i de creació
3. Tècniques i eines per a la recerca. Recerca documental, gestió de la informació, citació i prevenció del plagi (normes APA), recerca experimental i de camp, ús d’eines tecnològiques (IA, anàlisi de dades, creació de gràfics, presentacions…).
4. Redacció i presentació del TRB
-Estructura de la memòria escrita (portada, índex, introducció, desenvolupament, conclusions, bibliografia i annexos) i aspectes formals.
-Preparació de l’exposició oral i ús de suports audiovisuals.
5. Tutoria, seguiment dels alumnes i avaluació del TRB. Estratègies de tutoria, gestió del temps, resolució de problemes i foment de l’autonomia. Criteris d’avaluació, correcció de treballs, participació en tribunals i com fer una avaluació continuada.
6. Intercanvi d’experiències i recursos. Anàlisi de casos pràctics (revisió de treballs de recerca i identificació dels factors clau), recursos i materials (compartir guies, plantilles, exemples de plans de treball i enllaços a fonts d’informació útils) i debats (compartir experiències, resoldre dubtes i discutir estratègies).

Professorat

Graduat en Estudis Literaris per la Universitat de Barcelona (UB) i en Psicologia per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). En procés d’entrega d’una tesis de Maestría en Psicoanálisis a la Universitat de Bons Aires (UBA).
Psicoanalista i investigador.
Editor d’articles científics i llibres especialitzats.
Ha publicat articles acadèmics a revistes científiques internacionals (O Rei está nu, Pathos, European Journal of Psychoanalysis…).
Ha participat en Jornades d’Investigació a ciutats com Buenos Aires, Brasília, La Plata o Barcelona.

Lloc

Distància

Dates

Del 03/10/2025 al 23/10/2025

Horari

A distància

Comentaris

INSCRIPCIÓ:
*El termini d'inscripció comença dia 01/09/2025 i finalitzarà el 01/10/2025.
Una vegada realitzada la inscripció disposaràs de 5 dies per fer el pagament. Aquest termini serà només de 2 dies si la inscripció es produeix en els darrers 3 dies d'inscripció.
Per tal d'assegurar la plaça, en haver fet la inscripció ja es pot fer el pagament.
MODALITATS DE PAGAMENT:
* Amb targeta (a través del Terminal de Pagament Virtual); o per
* Transferència bancària a l'entitat: Banc Sabadell, IBAN: ES82-0081-0268-2500-0182-2189.
En aquest cas, i una vegada feta la transferència de la quota del curs caldrà enviar un correu electrònic a: formacioadistancia@stei.cat, indicant el nom i llinatges, el títol del curs i adjuntant també un justificant de l'ingrés realitzat (captura o pdf).
Cal tenir present que la realització del pagament implica l'acceptació de la nostra política de cancel·lacions (que trobaràs més avall en aquest apartat).
CONFIRMACIÓ DE L'ADMISSIÓ AL CURS:
La inscripció serà confirmada per correu electrònic, una vegada realitzades les comprovacions sobre afiliació i ingrés de la quota corresponent.
Per tal de garantir la recepció de les notificacions que et puguem fer arribar, en relació a la confirmació de la teva admissió al curs, dades d’accés, etc., et recomanam, o bé: afegir a la teva llista de contactes segurs l'adreça de correu electrònic: formacioadistancia@stei.cat; o comprovar la bústia de correu brossa o spam els dies posteriors a la realització del pagament.
IMPORTANT: Exhaurit el termini de 5 dies des de la inscripció, i no havent formalitzat la matrícula realitzant el pagament t'enviarem un correu comunicant l'anul·lació de la inscripció a la formació. Si en aquest moment encara estàs interessat en realitzar la formació hauràs de tornar a fer la inscripció.
CANCEL·LACIONS:
*En cas d'anul·lació del curs es podrà triar entre el retornament de la quota o el canvi a una altra formació.
*Es podrà cancel·lar la participació al curs per part de l'alumne/a fins a 7 dies abans de l'inici del mateix. Després d'aquesta data ja no serà possible. La cancel·lació comporta unes despeses de gestió del 20% sobre el valor del curs.
*No es retornarà la matrícula una vegada iniciada la formació.
DADES D'ACCÉS A LA FORMACIÓ:

*El dia abans de l'inici del curs rebràs a l'adreça de correu electrònic que hagis indicat en el formulari d'inscripció, les dades d'accés (usuari i contrasenya), així com un enllaç a l'Entorn de formació Moodle de l'EFMD.
*Si el primer dia del curs no has rebut l'usuari i contrasenya per accedir a l'aula virtual de la formació contacta amb nosaltres al telèfon: 971-91-00-60 o envia un correu a: formacioadistancia@stei.cat
Curs homologat per la Conselleria d'Educació i Universitats de les Illes Balears.